Ratsastusterapia

Toimin Kelan palveluntuottajana ratsastusterapiassa sopimuskaudella 2019- Lapin Vakuutuspiirissä/Rovaniemellä. Ratsastusterapeutteja on suomessa koulutettu jo yli 20-vuotta. Koulutus on yli kolmivuotinen työn ohessa tehtävä täydennyskoulutus, pohjakoulutuksena vaaditaan sosiaali-tai terveysalan tutkinto. Ratsastusterapiaa kustantaa perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito, Kela sekä vakuutusyhtiöt kun se on kirjattu kuntoutujan kuntoutussuunnitelmaan. Vuodesta 2019 alkaen Kelala Ratsastusterapia on itsenäinen terapiamuoto fysioterapeutin tai toimintaterapeutin toteuttamana.

Olen valmistunut ratsastusterapeutiksi vuonna 2007 Ypäjän Hevosopistolta. Olen tehnyt ratsastusterapiaa ammatinharjoittajana siitä lähtien omilla hevosilla ja poneilla.

Ratsastusterapiat toteutuvat omissa tiloissamme Sinetässä, Riekonojan Tallilla.

Meiltä löytyy ramppi, mistä pääsee hevosen selkään helposti. Terapiassa on tarvittaessa käytössä avustaja, joka on perehdytetty työhönsä. Meillä on hyväpohjainen ratsastuskenttä missä liikkuminen onnistuu myös apuvälinein. Käytämme terapiassa pääasiassa omia metsäreittejä ja näin ollen ei tarvitse liikkua liikenteen seassa.

Jos etsit itsellesi, kuntoutujalle tai läheisellesi ratsastusterapeuttia, ota yhteyttä minuun joko sähköpostitse tai puhelimitse niin mietitään tilannetta yhdessä.


Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen kanssa yhdessä toteuttamaa kuntoutusta. Ratsastusterapia on yksilöllistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista kuntoutusta. Se vaatii koulutetulta terapeutilta ammattitaitoa havainnoida ja ohjata ihmisen sekä hevosen välistä liiketerapiaa ja vuorovaikutusta siten, että terapia tukee ja auttaa kuntoutujaa asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa.

Ratsastusterapiassa painottuvat asiakkaasta riippuen mm. motoriset, toiminnalliset, pedagogiset ja psykologiset tavoitteet. Ratsastusterapian avulla opitaan oman kehon, toiminnan, mielen ja/tai käyttäytymisen hallintaa.Hevosen kävellessä siitä välittyy ratsastajaan minuutin aikana noin 100 moniulotteista, symmetristä ja rytmistä liikeimpulssia, jotka aikaansaavat sen selässä istuvaan ratsastajaan kävelynkaltaisia liikemalleja. Hevosen lämpö ja liike saaavat aikaan fysiologisesti oikeanlaisen rentouttavan vaikutuksen. Toimiminen hevosen kanssa on motivoiva kokemus, joka aktivoi asiakkaan kuntoutusprosessia.
Hevosen liike vaikuttaa ihmiseen tunto-, tasapaino- ja liikeaistijärjestelmien kautta. Nämä aistimukset parantavat tietoisuutta omasta kehostamme, jolloin liikkeiden suunnittelu ja taitavuus paranevat. Ratsastusterapia talliympäristöineen mahdollistaa lisäksi hyvin monipuolisia haju-, kuulo- ja näköaistikokemuksia (Suomen Ratsastusterapeutit Ry).